Η σημασία της ενθάρρυνσης του μικρού αθλητή

Φαίνεται πως η σωστή εικόντα του εαυτού μας είναι η κινητήριος δύναμη σε ό,τι αποφασίσουμε να πετύχουμε. Αυτοπεποίθηση, μια μαγική έννοια που δύσκολο κατακτάται, ειδικά αν δεν έχουμε βάλει νωρίς τα θεμάλια.
Η παιδική ηλικία είναι καθοριστική, αφού εκεί χτίζεται ή αποδομείται η αυτοπεποίθησή μας. Σαν γονείς οφείλουμε να δημιουργούμε τις συθήκες που θα κάνουν τα παιδιά μας δυνατά, αυτόνομα, χαρούμενα. Η δική μας αποδοχή και υποστήριξη δίνει στα πιαδιά μας το έναυσμα για να προχωρήσουν εως εκεί που τα ίδια επιθυμούν.
Τι κάνουμε, αλήθεια, όταν το παιδί μας κληθεί σαν αθλητής να αντιμετωπίσει μια διαδικασία επιλογής ή κρίσης;
Κύριο μέλημα του γονιού πρέπει να είναι η ουσιαστική και αμέριστη συμπαραασταση στην προσπάθεια του παιδιού του. Επιβραβεύοντας τις ξεχωριστές δεξιότητες του παιδιού οικοδομούμε μια δυνατή και ανεξάρτητη προσωπικοτητα, ικανή να αντιμετωπίσει τους φόβους και τους δισταγμούς της ηλικίας του. Οπως τα μικρότερα, έτσι και τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν ανάγκη να θέτουν στόχους εφικτούς και υλοποιήσιμους. Ο πραγματικός μας αντίπαλος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.
Η ποιοτική ενασχόληση και η ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί μας θα δώσουν στο στόχο το πραγματικό του μέγεθος και θα μετατρεψουν τη δοκιμασία σε προσπικό στοίχημα.
Με ακμαίο ηθικό και χαρά για τη συμμετοχή, ο μικρός αθλητής θα φτάσει πιο έτοιμος στα δοκιμαστικά, με τα σπουδαιότερα ψυχικά εφόδια. Ετσι, θα έχει την ικανότητα να συγκεντρωθεί σε αυτό και να δείξει τον καλύτερο εαυτό του.
Οταν ο κλύκλος κλείσει, η επιτυχία θεωρείται αναμενώενη ενώ η όποια “αποτυχία” μια χρήσιμη εμπειρία για το μέλλον.
Στο τέλος της δοκιμασίας ο γονιός οφείλει να σκύψει στο παιδί και να το επαινέσει για την προσπάθεια, αφήνοντας πίσω το καλό ή κακό αποτέλεσμα. Καθε παιδί, όταν ακούει έναν σίγουρο και περήφανο γονιό, καταλαβαίνει ότι τελικά η ζωή φτιάχνεται από μικρά ταξίδια. Ακόμη κι εαν δε φτάνουν πάντα με την πρώτη στον επιθυμητό προορισμό…

Σας περιμένουμε στα δοκιμαστικά μας να ζήσετε την εμπειρία!!!

Η ομάδα της FDE